Kol kino teatruose sukasi įsibėgėję „Greiti ir įsiutę 5“, su didele nostalgija per televiziją pažiūrėjau 2000-aisiais pristatytą Jerry’io Bruckheimer’io filmą „Dingti per 60 sekundžių“ (angl. Gone in Sixty Seconds).

[youtube]VTVpu6zHr_M

Šįsyk perdaug nesigilinsiu į siužetą, kuris, pripažinkim, pakankamai nuspėjamas. Gerai žinomas automobilių vagis Memphis Raines’as (akt. Nicolas Cage) sugrįžta į gimtinę padėti broliui Kip’ui (akt. Giovani Ribisi), stipriai įklimpusiam vietinio mafijozo Raymond’o Calitri (akt. Christopher Eccleston) „projekte“ – penkiasdiešimties automobilių vagystėje. Memphiui tenka suburti senąją komandą ir žaibiškai imtis darbo, nes, nespėjus į jūrinius konteinerius sukrauti pusšimčio mašinų, jaunėlio lauktų dailidės amato apsėsto Calitrio pagamintas karstas. Kaip ir reikėtų tikėtis, automobilių vagių-profesionalų komandai ant kulnų lipa juodaodis (čia beveik norma holivude) policininkas Roland’as Castlebeck’as (akt. Delroy Lindo).

Filmas man labai įdomus pirmiausia dėl laikmečio. 2000-aisiais „YouTube“ dar nebuvo nei kvapo, o internetas – išvis egzotika namuose. Tuomet buvo super, jei turėjai kompiuterį. Kadangi tai buvo pirmieji metai, kai turėjau, natūralu, kad vos 10 GB kietasis diskas buvo iš dalies užpildytas žaidimais. Neabejotinai pats geriausias mano kada nors žaistas (ir ne kartą „pereitas“) buvo „Need for Speed: Porache Unleashed“. Tais laikais įsigyti legalių žaidimų Kaune buvo praktiškai neįmanoma, todėl gražiai apipavidalintus CD pirkdavom netoli mokyklos veikusioje kompiuterinėje. Dauguma tų diskų buvo išleisti Rusijoje – ne išimtis ir mano NFS 5 CD. Nežinau koks disko autorun meniu buvo originale, tačiau „rūskaja y anglyskaja versyj“ užrašu papuošta laikmena turėjo kelis papildomus meniu mygtukus, vienas iš jų – „Gone in Sixty Seconds“ trailer’is. Galbūt todėl šis filmas man iškart primena NFS 5.

Kaip jau minėjau, „YouTube“ tuomet nebuvo, tad pamatyti šviežio filmo trailer’į buvo labai šaunu. Negana to, žaidime dominavo „Porsche“, kurios vienas egzempliorius savo grakščiomis linijomis pradeda vagysčių virtinę filme „Dingti per 60 sekundžių“.

Tai kuo gi įdomūs tie 2000-ieji?

Reikia pasakyti, kad Nicolas Cage’as filmo aktorių sąraše žada, kad pora valandų nebus praleistos perniek. Nežinau kiek panašių vaidmenų sukūrė šis aktorius (gal nebent išskyrus mano kine taip ir nepažiūrėtą „Piktas vairuotojas 3D“), tačiau nelabai galiu prisiminti dar bent vieno ne itin daug apmąstymų pareikalaujančio holivudo produkto su šiuo aktoriumi.

Kitas, neabejotinai įdomus dalykas – gerokai jaunesnė nei mums įprasta matyti Angelina Jolie. Taip sakau dėl jos, mano manymu, sublizgėjimo neseniai kine suktame trileryje „Turistas“, kur aktorė įkūnijo rafinuotą, turtingą ir brandžią madam. „Dingti per 60 sekundžių“ ji oooo kaip smarkiai jaunesnė dar ir dėl kuriamo personažo Sway įvaizdžio: daug kasyčių, motociklas, darbas servise ir bare bei įžūliai jaunatviškas „Hello, ladies“ viename epizodų.

Nuo pagrindinių veikėjų pereikim prie antrinių. Detektyvas Castlebeck’as gaudynių per miestą metu Memphį, skriejantį „Ford Mustang Shelby GT500“, vejasi 1997-aisiais pagamintu BMW 540i sedanu – panašių dabar pilna Lietuvos gatvėse. Aišku, praėjo dešimtmetis, tačiau tikrai smagu, kai filme matai automobilį, kurį už gana prieinamą kainą galima rasti autopliusuose ir autogiduose. Deja, tokią egzotiką, ilgiau ar trumpiau šmėstelėjusią filmo kadruose, kaip „Ferrari 275 GTB/4“ ar „Cadillac Series 62“ pamatyti geriausiu atveju būtų galima nebent parodoje…

Kadangi užsiminiau apie kompiuterinius žaidimus, negaliu neparašyti kokie reikalavimai anuomet buvo sistemai, norint lenktyniauti NFS 5 trasose:

  • Operacinė sistema: Windows 95/98
  • CPU: Pentium II 233 MHz
  • 32 MB RAM (!!!)
  • Direct 3D or 3dfx (bene žinomiausias prekės ženklas anuometiniams geimeriams) Glide compatible 3D hardware

Šiuo metu tokiais pajėgumais gali pasigirti išmanieji telefonai… 😆

Labai geras filmo garso takelis, iš kurio mano mėgstamiausia The Cult „Painted on My Heart“:

[youtube]H3Vu-EeYq_w