2012-uosius nutariau pradėti pažadu sau: reguliariai sportuoti, sveikiau maitintis ir pagaliau profesionaliai blog’inti. Nes tikrai prisikaupė pamąstymų, kuriais noriu pasidalyti, interneto ir kompiuterijos tematika.

Išmanieji telefonai

2011-ieji tam tikra prasme man buvo proveržis technologijose – ilgai delsęs pagaliau įsigijau išmanųjį telefoną. Iki vasaros pabaigos maniau, kad telefonas, kad ir koks „išmanus“ jis būtų, niekada neprilygs nešiojamajam kompiuteriui. Taip ir yra, tačiau atradau nemažai užduočių, kurias tikrai puikiai galima atlikti telefonu, kuris, kitaip nei kompiuteris, nuolatos įjungtas ir vos vienu paspaudimu gali prisijungti prie interneto.

„Android“ platformą pasirinkau neatsitiktinai – būtų didelė nuodėmė tuomet, kai galiu rinktis, nepasirinkti atvirojo kodo sistemos. Gal kai kas ginčysis dėl „Android“ atvirumo – sutinku: telefonu gamintojai „prifarširuoja“ telefonus savo pačių programinės įrangos (geras pavyzdys – „HTC Sense“ mano išsirinktame „Desire“ modelyje), nesuteikia pilnos administratoriaus prieigos (visagalio root vartotojo teisių kaip ir visose „Linux“ atmainose) ir t. t. Ateityje tikrai ketinu išmėginti daugiau laisvių atrakinančią „Cyanogenmod“ distribuciją ir pasidalinti įžvalgomis.

Turiu pasakyti, kad susirašinėjimui trumposiomis žinutėmis (instant messaging), el. paštui bei „YouTube“ vaizdeliams pažiūrėti išmaniojo telefono tikrai pakanka, kartais gal net patogiau nei tą patį atlikti kompiuteriu. Smartfounas tikrai gera įvairiapusio bendravimo priemonė. Bet telefonas niekada nepakeis klaviatūros stambiais mygtukais ir visų teksto apdorojimo galimybių įprastame redaktoriuje. Programinės įrangos telefonams tikrai prikurta daug (reikės parašyti atskirą straipsnelį), bet pilnaverčių, darbui skirtų įrankių beveik nėra. Tikiuosi, kad laikui bėgant atsiras „

LibreOffice for Android“, bet iki tol telefonas tebus telefonas, papildantis, bet ne pakeičiantis kompiuterį.

Privatumas ir saugumas internete

Tai viena įdomiausių temų, kuria mėgstu daug ir ilgai diskutuoti, ypač matydamas daugelio atsainų požiūrį į veiklą internete.

Facebook’e nesustodami plinta vartotojų paskyrų duomenis virškinantys

virusai, vos ne kiekvieną dieną matau kaip kažkas iš draugų sąrašo palike’ina fotografiją keistu adresu, straipsnį šiukšlintojų portale ar visiems siūlo pradėti naudotis tam tikra aplikacija. Deja, tik kartą įkliuvę sunerimsta ir savo paskyrą papuošia nerimo kupina žinute „Dėmesio! Nespauskit jokių mano papost’intų nuorodų, čia virusas!“. Net neabejoju, kad 2012-iesiems baigiantis pasirodys bent vienas antivirusinių programų gamintojų sprendimas socialinių tinklų paskyroms saugoti („Facebook Firewall“, „Social Networking Security Suite“ 😀 ).

Sausio pabaigoje „Google“ pranešė keisianti paslaugų teikimo sąlygas. Perskaitęs apžvalgas, žmonių kalba aiškinančias pokyčius, truputį nustebau, kad „Google“ iki šiol nesusiejo tų pačių vartotojų paskyrų skirtingose „Google“ paslaugose. Gal iš tiesų teisiniai barjerai pasitarnavo? Asmeniniams reikalams nenaudoju „Gmail“ paslaugos, „YouTube“ naršau ar „Google“ paieškos rezultatuose klaidžioju neprisijungęs prie „Google Account“, bet esu tikras, kad interneto gigantas ir taip pernelyg daug apie mane žino. Šią temą ketinu išplėtoti kartu su Daiva – pažiūrėsim į problemas iš skirtingų kampų. Net neabejoju, kad išeis puikus straipsnis.

Paslaugos

2012-aisiais ketinu skirti dėmesio paslaugų apžvalgoms. Jaučiuosi turįs pakankamai patirties įvertinti virtualių serverių palaikymo paslaugas, todėl dabar, kai marketingistai nesustodami plaka liežuviais apie 

debesų naudą, noriu priminti esamiems ar būsimiems vartotojams su kokiomis problemomis tikėtini susidūrimai, kaip pasirinkti tinkamą paslaugų tiekėją ir, galų gale, patiems nuspręsti reikia to nelemto debesies ar ne 😆

Ant stalo jau guli Mokipay ir Ežio pakuotė. Artimiausiu metu išbandysiu šį mokėjimo mobiliuoju telefonu sprendimą.

Renginiai

Pernai puikiai praleidau laiką

interneto konferencijoje „Login“. Tikiuosi ir šiemet kaip nors atrasti laiko apsilankyti.