Kavamalės ūžimas ir po kelių akimirkų jį palydintis malonus lengvai skrudintų pupelių kvapas išduoda – netrukus prasidės ritualas, skelbiantis dienos darbų pradžią, pasidalinimų įspūdžiais popietę ar malonų susitikimą silpstančiame miesto šurmulyje. Šis ritualas kur kas labiau džiugins, jei jo preliudijos nesugadins ilga eilė, lėtas atsiskaitymas arba nesanti galimybė apmokėti banko kortele. Pastarąją bėdą, tiesa labai vėlai, „Coffee Inn“ išsprendė, o iki tol vienintėlis elektroninis būdas tinklo kavinėse atsiskaityti buvo „Mokipay“. Vasarą „Coffee Inn“ paskelbė pristatysianti savo atsiskaitymo sistemą, kurios svarbiausią elementą – programėlę išmaniajam telefonui – turėjau progą išmėginti kiek anksčiau nei plačioji kavos mėgėjų bendruomenė. Keletas mano įspūdžių ir įžvalgų.

Coffee Inn lojalumo kortelė

Kiek anksčiau esu

bandęs pirmąją „Coffee Inn“ programėlės versiją. Tąkart pagrindinė jos funkcija buvo parodyti lojalumo programos „OneGo“ likutį bei pateikti naujausius pasiūlymus. Kaip tuomet rašiau, nepastebėjau ryškaus privalumo naudotis programėlė, mat lankantis interneto svetainėje, widget’as parodydavo daugiau informacijos apie lojalumo programą nei aplikacija.

Šįsyk situacija kitokia: pagrindinis programėlės akcentas – naujas būdas atsiskaityti. Pradėkim.

Pirmieji mėginimai įsidiegti bandomąją programėlės versiją baigėsi nesėkme: abu mano išmanieji telefonai pasirodė morališkai nusenę ne tik dėl antrosios „Android“ versijos, bet ir permažo operatyviosios atminties (angl. RAM) kiekio. Tai šiek tiek neramino, nes buvo akivaizdu, jog „Coffee Inn“ programėlėje nebus sudėtingo grafikos apdorojimo ar garso moduliavimo uždavinius sprendžiančių funkcijų – kam tuomet šitoks apetitas? Šiaip ar taip, po kelių bandymų gavau versiją, kurią galingesnysis telefonas (HTC Desire) sugebėjo vykdyti.

Pirmą kartą startavus aplikaciją reikia prisijungti – įvesti el. pašto ir slaptažodžio, naudojamo jungtis prie „OneGo“ kombinaciją. Netrukus po to ekrane bus atvaizduotas finansinis likutis, signalizuojantis tamstos perkamąją galią kavos šventovėje.

Pagrindiniame programos lange paeiliui demonstruojamas brūkšninis kodas (angl. barcode), sąskaitos likutis ir keli aktualūs pasiūlymai. Spustelėjus brūkšninį kodą, šis padidinamas per visą ekraną – šį vaizdą kavinėje reikia parodyti baristai, kuri(s) kodą nuskrenuos ir netrukus paruoš išsirinktą kavą. Išbandžiau – jokių trukdžių nebuvo, atsiskaitymas įvyko sėkmingai ir pakankamai sparčiai. Džiugu tai, kad sumokėjęs už gėrimą aplikacijoje tučtuojau pamačiau sumažėjusį likutį – vadinasi, pastarasis rodomas realiuoju laiku, be uždelsimų. Labai gerai!

Programėlėje yra dar pora funkcijų, iškviečiamų per kontekstinį meniu: profilio koregavimas ir ID valdymas.

Profilio užpildymo prasmės nelabai suprantu, tai ko gero naudinga nebent paslaugos administratoriams. O gal įvedę gimimo datą, gimimo dienos proga gausite specialų pasiūlymą? Tai tikriausiai būtų vienintėlė motyvacija aplankyti šią programos kertelę.

ID valdymas leidžia valdyti „OneGo“ kortelių rinkinį, jei jų turite daugiau nei vieną.

Po programėlės demonstruojamu brūkšniniu kodu iš tiesų slepiasi ne kas kita, o „OneGo“ kortelės numeris. Tačiau programėlė pranašesnė už plastikinę kortelę tuo, kad geba parodyti aktualų likutį. Būtent dėl šios priežasties baigęs testuoti programėlę ją vis tiek pasilikau telefone.

Kaip ir pirmoji versija, ši „Coffee Inn“ aplikacija neleidžia savęs perkelti į SD kortelę, nors 5 MB dar nėra baisus nusikaltimas įrenginio vidinei atminčiai.

Reikalaujamos teisės, atrodo, pakankamai pagrįstos:

  • Network communication (full internet access) – pilna prieiga prie interneto;
  • System tools (retrieve running applications) – galimybė nustatyti kokios programos šiuo metu veikia.

Antrosios, veikiausia, reikia nustatyti galimybei ar interneto ryšys prieinamas: jeigu Wi-Fi ar 3G neįjungtas, pamatysite klaidos pranešimą valstybine kalba.

Pasiūlymai tobulinimui

  • Reikėtų mažinti programėlės dydį: 5 MB, mano manymu, yra perdaug kelių funkcijų rinkinį turinčiai aplikacijai;
  • Kadangi programėlės ir taip neleidžiama perkelti į SD kortelę, vertėtų sukurti widget’ą – būtų naudinga ekrane rodyti lojalumo programos likutį;
  • Grafinis apipavidalinimas galėtų būti ribojamas nustatomu parametru, kad senesniuose įrenginiuose programa veiktų sparčiau;

Dar viena idėja tobulinimui – greitas užsakymas. Man asmeniškai visuomet maloniau žodiniu būdu sužinoti kokie nauji gėrimai ruošiami ar išgirsti rekomendaciją, tačiau klientai, tiksliai žinantys ko ir kiek nori, galbūt galėtų preliminarų užsakymą paruošti programėle patys – prie kasos tereiktų tik atsiskaityti nuskenuojant brūkšninį kodą.

Šiam kartui tiek, metas mėgautis kava, kol neatvėso.